Krátke príbehy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Počas zlých časov

Starší muž sa staral...

Starší muž sa staral o ovocný sad už dlhšie. Bol to mrzutý človek, zničený chorobou, zradený ženou, odvrhnutý životom. Stromy a ich plody mu neboli potešením, ale len činnosťou na zakončenie života, keďže cítil, že ten jeho už končí. V jeden slnečný deň, keď strihal jablone, všimol si ako dve z nich stojace pri sebe začali prudko vyrastať smerom jedna k druhej. Ostrihal ich ako všetky ostatné do správneho tvaru. O nejaký čas neskôr, znova pri tej istej práci, keď už bol naozaj blízko smrteľnej posteli, mu neušlo, že dva stromy zase rastú len smerom k sebe. Pochopil to, dve jablone sa zaľúbili. Oči sa mu rozžiarili a on znova nabral chuť do života, chcel totiž v svojej zlomyselnosti zatarasiť lásku dvoch bytostí, potrestať prírodu, pomstiť sa za nevydarený život. A tak stromy stále strihal čoraz riedkejšie. Dlho sa nechceli poddať, ale čo môžu rastliny proti človeku? Nakoniec sa museli vzdať. Zlý záhradník zomrel so sebou spokojný, pretože vrátil vyššiemu úder. Už nemal prečo žiť a teda odišiel náhle potom čo sa zaľubenci prestali snažiť. Nahradil ho iný. Tento bol skúsený, prežil veľa, veril v život i lásku, prekonal neprekonateľné a zbieral plody práce minulosti. Dve smutné jablone, avšak už nerástli. Nový muž v sade si toho všimol a bolo mu ľúto stromov, no nevedel čo sa im prihodilo a tak im ani nevedel pomôcť. Raz, keď zbieral malé jabĺčka, jeho skúsené oko zbadalo chorobu na jednej z nich. Chorobu nečastú, takmer neprenášateľnú pri tomto druhu. Preto sa rozhodol, že stromu ešte ponechá život, až kým úplne nevyschne. Za týždeň sa ale nakazila aj druhá jabloň, tá čo tiež nerástla a aj keď záhradník nechcel, musel pre dobro všetkých stromov radšej choré jablone vykoreniť, čo keď sa mýli a choroba sa rozširuje. Ako sa snažil dva úbohé stromy poddkopať, zistil, že ich korene siahajú ďalej než by mali. Kopal a kopal až kým mu všetko nedošlo. Dve jablone si nenašli cestu vzduchom, no pod zemou. Našli sa, ale koľko úsilia ich to muselo stáť, vlastne stálo ich to život. Muž ich už odstránil bez zábran, pretože vedel, že prežili svoj čas šťastné.


Príbehy s trochou fikcie | stály odkaz

Komentáre

  1. teba budem čítať
    všetko čo tu máš som videl....sú to veľmi krásne veci s pointou, veľmi ľudské a príjemne konzumovatelné, zanechávajúc na duši chuť života. Aj ja tu mám jednu poviedku o Stelle na múriku!!! :)) Na chvíľu som sa zľakol, že vykrádaš, ale napísal/a si to skôr. Ja nevykrádam, fakticky :)
    publikované: 08.05.2010 16:20:54 | autor: oko-uraganu (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014