Krátke príbehy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Gerove rady

Narazil som na príjemné riadky v knihe Eragon...
Narazil som na príjemné riadky v knihe Eragon od Christophera Paoliniho. Strýko Gero radí  Eragonovi a jeho bratrancovi Roranovi, keď sa Roran vyberá do sveta za prácou:

"Žehnám ti, syn môj, a choď v pokoji," povedal Gero a pobozkal ho na čelo. Obrátil sa a povedal hlasnejšie: "Nemysli si, že som na teba zabudol, Eragon. To, čo chcem teraz povedať, platí pre vás oboch. Je čas, aby som vám dal niekoľko rád, lebo sa púšťate do sveta. Držte sa ich a ony vám dobre poslúžia." Prísne na nich pozrel. "Po prvé, nikdy nedopusťte, aby niekto ovládol vašu myseľ alebo telo. Hlavne dbajte, aby vám nikdy nikto nespútal myšlienky. Človek môže mať navonok slobodu, a pritom byť prikovaný ako otrok. Načúvajte ľuďom, ale srdce im nedávajte. Tým, ktorí majú moc, prejavujte úctu, ale nenasledujte ich slepo. Usudzujte logicky a s rozumom, ale svoj názor nehovorte nahlas. Pred nikým sa neponižujte, nech má akúkoľvek hodnosť či postavenie. Ku každému buďte spravodliví, inak zatúži po pomste. S peniazmi opatrne. Držte sa svojho presvedčenia a ostatní vám budú načúvať. " A potom pomalšie pokračoval: "Čo sa lásky týka... mám pre vás len jedinú radu: buďte úprimní. Úprimnosť je najsilnejší nástroj, ako otvoriť ľudské srdce a získať odpustenie. To je všetko čo som vám chcel povedať." Zdalo sa, že ho vlastné slová priviedli do rozpakov.

Trocha rozumu | stály odkaz

Komentáre

  1. skvele
    rady a asi dobry tip na knihu:-)dik
    publikované: 22.04.2012 12:21:32 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014